Adres: +Teşvikiye Mh. Hakkı Yeten Cd., No:23, Vital Plaza, K:5, Fulya, 34365 Şişli/İstanbul

Adres: Teşvikiye Mh. Hakkı Yeten Cd., No:23, Vital Plaza, K:5, Fulya, 34365 Şişli/İstanbul

ORTA YÜZ GENÇLEŞTİRME

Orta yüz için; hem üst hem de alt yüz ile yakın ilişki içinde olduğundan, yüz gençleştirme ameliyatlarında elde edilecek sonucun en önemli belirleyicisidir diyebiliriz.

Orta yüz germe ameliyatında, orta yüzü oluşturan yağ dokularını yukarı yönde taşımayı; ya endoskopik olarak şakak bölgesinden ya da eğer alt göz kapağı ameliyatı da yapacaksak bu bölgeden girerek gerçekleştiriyoruz.

Orta Yüz Gençleştirme Ameliyatı Nedir?

Orta yüz gençleştirme ameliyatlarını da diğer yüz gençleştirme ameliyatlarında olduğu gibi genel anestezi ile gerçekleştiriyoruz.

Orta yüz germe ameliyatı sonrasında, göz etrafında oluşan şişlikler dışında sizi sosyal hayattan uzaklaştıran bir durum söz konusu değil, şişliklerin azaldığı 1. haftadan itibaren normal yaşama dönebiliyorsunuz. Orta yüzde hem sarkma hem de doku eksikliğinden şikayeti olan hastalarda ilave olarak bu bölgeye yağ enjeksiyonu da yapabiliyoruz.

Ameliyat Süresi

Ameliyat süresi ortalama 2 saat kadardır.

Hastanede Yatış Süresi

Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirildiğinden dolayı ameliyattan sonra en az 6 saat hastanede kalınması gerekiyor, ancak dileyen hastalarımızı gece yatış olmadan aynı gün taburcu edebiliyoruz. Ameliyattan hemen sonra, baş kısmının yüksekte olacak şekilde yatılması ve göz etrafına buz tatbik edilmesi şişlik ve morluk oluşumunun daha az oluşması açısından oldukça önemlidir.

Ameliyat Sonrası Ağrı

Ameliyat sırasında kanamayı azaltmak ve ameliyat sonrasının daha konforlu geçmesi için kullandığımız lokal anestezik sıvı enjeksiyonu, hemen ameliyat sonrası ağrı hissetmenizi engelliyor. İlerleyen saatlerde ise dokuların yukarı yönde gerilmesine bağlı bir ağrı ya da sızı hissederseniz, kullanılacak ağrı kesiciler bunu ortadan kaldırmaya yetiyor. İlk 1-2 günden sonra ise genellikle ağrı kesici kullanmayı gerektirecek bir ağrı ortaya çıkmıyor.

Ameliyat Sonrası İstenmeyen Durumlar Nelerdir?

Her ameliyat sonrasında olduğu gibi , kanama ve enfeksiyon olası komplikasyonlar arasında sayılsa da, ameliyat sırasında titiz bir cerrahi teknik kullanılması , kanama kontrolünün doğru ve yeterli biçimde yapılmasından ötürü kanama, baş boyun bölgesinin yüksek kan dolaşımından dolayı da enfeksiyon ihtimali çok düşüktür.

Yüz bölgesindeki gençleştirme ameliyatlarında nadir olarak görülen ve tek istemediğimiz komplikasyon sinir hasarı oluşmasıdır. Orta yüz bölgesinde çalışırken yüzün bazı mimik hareketlerini yapan ve orta yüz-dudak bölgesinin duyusunu sağlayan sinirlerde hasar meydana gelebilir. Anatomik bilgilerimizin gelişmiş olması ve daha rafine cerrahi teknikler kullanıyor oluşumuz bu ihtimalleri oldukça azaltmıştır. Geçmişte daha fazla tercih edilen subperiostal(kemik zarı altında çalışarak) yöntem yerine bazı doğal-güvenli anatomik boşlukları kullanarak  ameliyatımızı supraperiostal yani kemik zarının üstünde gerçekleştiriyor olmamız hem  daha hızlı bir iyileşme sürecine hem de daha etkili ve kalıcı bir sonuç elde etmemize imkan tanıyor. Bir başka istenmeyen ancak geçici olan  durum da kemozis adını verdiğimiz konjonktiva yani göz kapaklarımızın iç yüzeyini örten zarın şişliğidir. Kemozisi önlemek için veya oluştuysa azaltmak için bazı göz damlalarının ameliyattan sonra kullanılmasını öneriyoruz.

  • Şişme, Morarma

Orta yüze şakak bölgesinden veya alt göz kapağından girerek ulaştığımız ameliyatlarda göz çevresinde morluk ve şişlik görülmesi oldukça normaldir. Bu şişlik ve morluğun miktarı kişiden kişiye değişmekle birlikte, ameliyat sonrası bu bölgeye soğuk tatbiki bu durumu büyük ölçüde azaltmaktadır. Gene kişiden kişiye değişmekle birlikte şişlik ve morluklar ortalama 7-10 gün sonra sosyal ortama girmenizi engellemeyecek kadar azalmaktadır. Gerektiğinde makyaj ürünleri kullanarak göz çevrenizdeki morlukları kapatmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.

  • Pansuman

Bu ameliyatı saçlı deri içerisinden küçük kesiler ile ya da alt göz kapağının kirpiklerinin alt sınırından girerek gerçekleştiriyoruz. Saçlı deride yaptığımız ameliyatlarda kesi hattını açık bırakıyoruz ve 48 saat sonra bu bölge çok sıcak olmamak şartıyla su ile temas edebiliyor ve kişi bu dönemden sonra duş alabiliyor. Alt göz kapağından girerek gerçekleştirdiğimiz ameliyattan sonra göz altı ve çevresine koyduğumuz bantları 5 gün kadar tuttuktan sonra çıkarıyoruz. Kesi hattına kullanılmak üzere verdiğimiz antibiyotikli krem dışında özel bir yara bakımı söz konusu değil. Göz kapağındaki dikişleri 7. Günde, saçlı deridekileri ise 10 gün sonra alıyoruz.

Ne Zaman Normal Hayata Dönülebilir?

Bu süre kişiden kişiye değişmekle beraber 3–7 gün sonra rahatlıkla dönebilirsiniz.

İşe ve sosyal hayata dönüşü belirleyen şey gözlerinizin etrafında şişlik oluşup oluşmaması, oluştu ise bunun sizi görsel anlamda rahatsız edip etmeyeceğidir. Aksi taktirde güneş gözlüğü kullanarak ertesi gün dahi dışarı çıkmanızda bir engel bulunmamaktadır.

  • Spor

2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 4 hafta sonra ağır spora başlanabilir. Ancak kafaya darbe alma ihtimalinizin olduğu bazı sporların 2 ay yapılmasını önermiyoruz.

  • Son Şekil

Genellikle orta yüzü, yukarı yönde gözün dış kenarına doğru taşıyıp sabitlediğimizden dolayı, ameliyattan hemen sonra gözlerde geçici de olsa bir çekiklik ortaya çıkıyor. Başlarda abartılı olarak kabul edilen bu çekiklik, 2. haftadan sonra azalmaya başlıyor ve yerini daha doğal bir göz görünümüne bırakıyor. Orta yüzün gençleştiğinin en önemli göstergesi; nazolabial oluk dediğimiz burnun hemen dış kenarından ağız dış köşesine doğru inen çukurlaşmanın silikleşmesi, elmacık bölgesinde arzu edilen dolgunluğun elde edilmesidir.