Kulak estetiği için başvuran hastalar ya aileleri tarafından getirilen ilkokul çağı öncesi çocuklar ki doğru olan da ameliyatı ilkokul çağı öncesinde yapmak, ya da ameliyatını ertelememiş ve erişkin yaşlara gelmiş ancak estetik olarak kendisini rahatsız ettiğini dile getiren hastalar.
Her iki grupta da kulak kıkırdaklarının sahip olması gereken kıvrımların silik olduğunu, kulak kepçesinin öne doğru açılandığını ve kulağın kulak arkasında kafatası ile yaptığı açının 40-45 dereceden fazla olduğunu görüyoruz.
Ameliyatı çocuklarda genel anestezi ile erişkinlerde ise lokal veya gene genel anestezi altında gerçekleştirebiliyoruz. Ameliyattan sonra 48 saat kalacak şekilde bir bandaj tatbik ediyoruz.
Bu bandajı çıkardıktan sonra 1 hafta sürekli 3 hafta ise sadece geceleri tenisçi bandı veya saç bandı kullanılmasını öneriyoruz. Kulaklardaki şişlerin ortadan kalkıp kıvrımların belirgin hal alması 1. Aydan sonra mümkün oluyor.
Sterilizasyon kurallarının en üst seviyede uygulandığı bir hastane ameliyathanesinde genellikle lokal anesteziyi nadiren de genel anesteziyi tercih ediyoruz.
Ameliyat her iki kulak için toplam 1 saat sürüyor.
Sadece lokal anestezi kullandığımız zaman hastanede kalmaya gerek kalmıyor, ancak genel anestezi kullandığımız durumlarda en az 6 saat kadar hastanede kalıp ardından eve dönmenizi tercih ediyoruz.
Ameliyat sırasında kanamayı azaltmak ve ameliyat sonrasının daha konforlu geçmesi için kullandığımız lokal anestezik sıvı enjeksiyonu, hemen ameliyat sonrası ağrı hissetmenizi engelliyor. İlerleyen saatlerde ise hastalarımıza ihtiyaç duymaları halinde kullanabilecekleri ağızdan alınabilecek ağrı kesiciler almalarını öneriyoruz. 48 saat sonra bandajlar açıldıktan sonra şikayetler büyük oranda ortadan kalkıyor.
Her ameliyat sonrasında olduğu gibi, kanama ve enfeksiyon olası komplikasyonlar arasında sayılsa da, ameliyat sırasında titiz bir cerrahi teknik kullanılması, kanama kontrolünün doğru ve yeterli biçimde yapılması kanama ihtimalini büyük oranda ortadan kaldırıyor.
Bu ameliyatta olmasını istemediğimiz en önemli durum ameliyat sahasında kan birikimidir(hematom). Bu risk oldukça düşük de olsa, kulak ameliyatlarının komplikasyonlarından bahsederken dile getirmemiz gerekiyor. Hematom oluştuğunda eğer küçük miktarlarda ise kendiliğinden geçmesini, büyük miktarda ise küçük bir işlem ile boşaltmayı gerektiriyor. Nadir de olsa, estetik anlamda oluşabilecek bir başka komplikasyon; kıkırdağa şekil vermek için koyduğumuz dikişlerin görevini görmemesine bağlı olarak kulağın eski haline dönmesidir. Bu durumda yeniden takviye dikişlerle kulağın istenilen şekli alması sağlanabiliyor.
Kulak estetiği sonrası her ameliyat sonrasında olduğu gibi şişlik kaçınılmazdır. İlk kontrolde her ne kadar eski görünümünüze göre çok iyi bir görünüm elde edilmiş olduğu görülse de, haftalar içerisinde şişlik geçtikçe ameliyatta oluşturduğumuz kıvrımlar daha belirgin hal alıyor. Morluk ise çok nadiren de olsa gördüğümüz geçici bir durum olarak karşımıza çıkar.
Ameliyatın bitiminde yaptığımız bandajı 48 saat sonra açıyoruz ve 1 hafta sürekli 3 hafta ise sadece geceleri olmak üzere tenisçi bandı takılmasını öneriyoruz. Kulağın arkasındaki dikişler 1 hafta sonra alınabiliyor. Bandajlar çıkarıldıktan sonra banyo yapılmasında bir sakınca yok, sadece banyolardan sonra kulak arkasının kurulanmasını ve antibiyotikli pomad sürülmesini öneriyoruz.
Bu süre kişiden kişiye değişmekle beraber 3–7 gün sonra rahatlıkla dönebilirsiniz.
İşe ve sosyal hayata dönüşü belirleyen şey ilk bir hafta takmak zorunda kaldığınızı tenisçi bandı ya da saç bandının iş ve sosyal hayatta sizi görsel anlamda rahatsız edip etmeyeceği.
2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 4 hafta sonra ağır spora başlanabilir. Ancak kafa bölgesine darbe alma ihtimalinizin olduğu bazı sporların 2 ay yapılmasını önermiyoruz.
Son şekli belirleyen en önemli nokta; şişliğin tamamen ortadan kalkmasıdır. İlk 2. Haftadan sonra şişlikler, kulağın kıvrımlarının belirgin hale geleceği kadar azalsa da tam olarak şişliklerin ortadan kalktığı dönem 3 aydır.