Endoskopik şakak germe (Temporal lift) ve kaş kaldırma ameliyatını, adından da anlaşılacağı üzere bir endoskopik kamera aracılığı ile saçlı deri içinde yaptığımız 2 adet kesiden girerek gerçekleştiriyoruz.
Bu kesilerden girip, deri altında ilerleyerek, kaşın kuyruğunu kemiğe, şakak(temporal) bölgesindeki deriyi tabana ve göz küresinin dış kenarında bulunan serbestliyoruz. Böylece bu bölgede bulunan ve aşağı yönde sarktığı için yorgun bir görünüm oluşturan şakak bölgesini, kaş kuyruğunu ve göz kenarını yukarı yönde rahatlıkla çekip sabitleyebiliyoruz ki operasyonun etkili ve kalıcı olmasını sağlayan da bu serbestleştirme işlemidir. Bu yüzden iple ile yapılan askılama işlemleri geçicidir.
Ameliyatı genel anestezi altında gerçekleştiriyoruz ve ameliyat ortalama 1,5-2 saat kadar sürüyor. Ameliyattan sonra göz etrafında hatta gözümüzün iç kısmında şişlik ve morluk oluşabiliyor.
Bu ihtimali bazı damlalarla ve hemen ameliyat sonrası göz çevresine buz tatbiki yaparak azaltabiliyoruz. Ama gene de bu konuda kendimize en az 1 hafta 10 günlük bir iyileşme süresi vermemiz gerekir.
Endoskopik şakak germe (Temporal lift) ve kaş kaldırma ameliyatı, sterilizasyon kurallarının en üst seviyede uygulandığı bir hastane ameliyathanesinde, genel anestezi altında yapılması gereken bir ameliyat.
Modern ve yeni anestezi uygulamalarında; kısa etkili, yan etki oranları düşük anestezi ilaçlarının kullanılıyor olması genel anestezi ile ilgili yersiz korkuları ortadan kaldırıyor. Ayrıca yeni jenerasyon ilaçlar sayesinde hemen ameliyat sonrasını dahi oldukça konforlu geçirebiliyorsunuz.
Ameliyat süresi yaklaşık 1,5-2 saat kadardır.
Ameliyat genel anestezi altında gerçekleştirildiğinden dolayı ameliyattan sonra en az 6 saat hastanede kalınması gerekiyor. Dileyen hastalarımızı gece yatış olmadan aynı gün taburcu edebiliyoruz. Ameliyattan hemen sonra, baş kısmının yüksekte olacak şekilde yatılması ve göz etrafına buz tatbik edilmesi şişlik ve morluk oluşumunun daha az oluşması açısından oldukça önemlidir.
Ameliyat sırasında kanamayı azaltmak ve ameliyat sonrasının daha konforlu geçmesi için kullandığımız lokal anestezik sıvı enjeksiyonu, hemen ameliyat sonrası ağrı hissetmenizi engelliyor. İlerleyen saatlerde ise dokuların yukarı yönde gerilmesine bağlı bir ağrı ya da sızı hissederseniz, kullanılacak ağrı kesiciler bunu ortadan kaldırmaya yetiyor. İlk 1-2 günden sonra ise genellikle ağrı kesici kullanmayı gerektirecek bir ağrı ortaya çıkmıyor.
Her ameliyat sonrasında olduğu gibi, kanama ve enfeksiyon olası komplikasyonlar arasında sayılsa da, ameliyat sırasında titiz bir cerrahi teknik kullanılması, kanama kontrolünün doğru ve yeterli biçimde yapılması kanama ihtimalini, baş boyun bölgesinin yüksek kan dolaşımının koruyuculuğu ise enfeksiyonu büyük oranda ortadan kaldırıyor.
Yüz bölgesindeki gençleştirme ameliyatlarında nadir olarak görülen ve ortaya çıkmaması için ameliyat sırasında büyük hassasiyet gösterdiğimiz en önemli komplikasyon sinir hasarıdır. Alın bölgesinde ve şakak bölgesinde çalışırken iki sinir hasarı meydana gelebilir. Bunlardan biri kaşların yukarı kalkmasını sağlayan frontal sinir hasarı, diğeri ise, alın ve saçlı derimizin hissiyatını sağlayan duyu sinirlerinin hasarı. Ameliyatımızı endoskopik kamera ile ekranda görerek gerçekleştiriyor olmamız bu komplikasyonların görülme ihtimalini ne mutlu ki oldukça azaltmıştır. Bununla birlikte dokuların gerilmesine bağlı olarak gelişen ama sıklıkla geçici olan uyuşukluk hissi zamanla kaybolmaktadır. Bunun dışında sıklıkla gödüğümüz , ancak geçici olan durumlar; kemozis adını verdiğimiz konjonktiva yani göz kapaklarımızın iç yüzeyini örten zarın şişliği ve subkonjonktival hemoraji adını verdiğimiz gözün beyaz kısmında kan birikimidir. Bu her iki durum da geçici olup zamanla kaybolmaktadırlar.
Özellikle göz çevresinde gerçekleştirdiğimiz ameliyatlardan sonra morluk ve şişlik görülmesi oldukça normal. Bu şişlik ve morluğun miktarı kişiden kişiye değişmekle birlikte, ameliyat sonrası bu bölgeye soğuk tatbiki bu durumu büyük ölçüde azaltmaktadır. Gene kişiden kişiye değişmekle birlikte şişlik ve morluklar ortalama 7-10 gün sonra sosyal ortama girmenizi engellemeyecek kadar azalmaktadır. Gerektiğinde makyaj ürünleri kullanarak göz çevrenizdeki morlukları kapatmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.
Bu ameliyatı saçlı deri içerisinde yaptığımız küçük kesilerden girerek gerçekleştiriyoruz. Saçlı deride yaptığımız bütün ameliyatlarda kesi hattını açık bırakıyoruz ve 48 saat sonra çok sıcak su kullanılmamak şartıyla duş alınabiliyor. Bazen gerektiğinde göz altı ve çevresine morluk ve şişliği önlemek için yapıştırdığımız bantları 5 gün kadar tuttuktan sonra çıkarıyoruz(bu bantlar duş almanıza engel değil). Kesi hattı için sürülmek üzere üzere verdiğimiz antibiyotikli krem dışında özel bir yara bakımı söz konusu değil. 10 gün sonra ise bu bölgedeki kesileri kapatmak için kullandığımız basit birkaç adet dikişi almamız gerekiyor.
Bu süre kişiden kişiye değişmekle beraber 3–7 gün sonra rahatlıkla dönebilirsiniz.
İşe ve sosyal hayata dönüşü belirleyen şey gözlerinizin etrafında şişlik oluşup oluşmaması, oluştu ise bunun sizi görsel anlamda rahatsız edip etmeyeceği. Aksi taktirde güneş gözlüğü kullanarak ertesi gün dahi dışarı çıkmanızda bir engel yok.
2 hafta sonra uzun yürüyüşler, 4 hafta sonra ağır spora başlanabilir. Ancak kafaya darbe alma ihtimalinizin olduğu bazı sporların 2 ay yapılmasını önermiyoruz.
Genellikle ilk iki hafta bazı hastalarımıza gözlerdeki çekiklik biraz fazla gelebiliyor ki bu oldukça normal bir durum. Daha sonra bu yapay görünümlü çekiklik azalıp yerini daha doğal bir çekikliğe bırakıyor ve işte hastalarımızın mutluluğu bu dönemden sonra başlıyor. Nitekim saçlarınızı geriye doğru toplayıp at kuyruğu saç modeli yaptığınızda, kaş kuyruğu ve göz kenarınızda ortaya çıkan çekikliği biz bu ameliyat sayesinde size kalıcı olarak kazandırmış oluyoruz.